Troldebakken/Møllens politikker
Her kan du læse om Troldebakken/Møllens politikker
-
Fødselsdagspolitik
Generelt: Forældre må gerne deltage. Små søskende, som ikke går i institution må deltage.
1 års fødselsdag
- Vi hejser det store flag, sætter skilt op ved hovedindgangen og pynter med flag på stuen
- Forældrene må gerne deltage. Vi aftaler med forældrene, hvorvidt det giver mening for barnet og dets lure, at vi holder det til formiddagsmad sammen med dem, eller om vi holder det selv op af dagen
- Barnet må medbringe brød, snacks og frugt osv. Dette aftales med forældrene.
- Gave: Vi laver en sangbog til barnet i fødselsdagsgave
2 års fødselsdag
- Vi hejser det store flag, sætter skilt op ved hovedindgangen og pynter med flag på stuen
- Vi fejrer barnet til formiddagsmad. Forældrene må gerne deltage
- Barnet må medbringe brød, snacks og frugt osv. Dette aftales med forældrene
- Gave: Barnet producerer selv en gave
Afslutning i Vuggestuen
- Vi holder afslutning til formiddagsmaden. Forældrene må gerne deltage
- Barnet må medbringe brød, snacks og frugt osv. Dette aftales med forældrene
- Gave: Barnet tegner med porcelænstuscher på en dyb og flad tallerken
- Vi synger nogle sange efter barnets ønsker + ”farvel og tak” sangen
3 – 4års fødselsdag
OBS: som regel når barnet at starte i børnehaven inden det fylder 3. Men hvis barnet er i vuggestuen når det fylder 3, tages en snak med personalet om hvad der kan medbringes.
- Vi hejser det store flag, sætter skilt op ved hovedindgangen og pynter med flag på stuen
- Vi fejrer barnet til formiddagsmad. Forældrene må gerne deltage
- Barnet må medbringe brød, snacks, frugt og kage. Dette aftales mellem personalet og forældrene.
- Gave: Barnet laver selv sin gave som bestemmes på stuen.
5 – 6 – 7års fødselsdag
- Vi hejser det store flag, sætter skilt op ved indgangen og pynter med flag på stuen
- Vi fejrer barnet til formiddagsmad, hvor der dækkes et fint bord. Forældrene må gerne deltage
- Barnet må medbringe brød, snacks, frugt og kage. Dette aftales mellem personalet og forældrene
- Barnet laver selv sin gave som bestemmes på stuen.
- Barnet bestemmer en leg som alle på stuen er deltagende i.
-
Kostpolitik
Kostpolitik på Troldebakken.
Der er en direkte sammenhæng mellem faktorerne børns trivsel, evne til indlæring,
koncentration og den kost børnene får.
Derfor er det naturligt for os at kosten (både råvarerne, synsindtrykket og rammen omkring måltiderne) har høj prioritet på Troldebakken.Alle 0-6 årige er på fuldkost, og får tilbudt:
- Formiddagsmad klokken ca. kl. 9.00
- Middagsmad klokken ca. kl. 11.15
- Eftermiddagsmad klokken ca. kl. 14.00
Vores mål er at være medvirkende til, at børnene får grundlagt sunde kostvaner, at deres øjne og smagsløg vænner sig til at se og nyde en varieret og nærende kost.
Når der spises vægtes det pædagogiske arbejde i lige så høj grad som når der laves aktiviteter mm. Det er vigtigt for os at hvert enkelt barn oplever nærværende voksne, samt roen til at få spist.Når der laves bål mad i vores bål hus, får børnene små meningsfulde opgaver, det kan være at skralle gulerødder, kartofler eller lign.
Maden skal være sund, varieret, alderssvarende og have den rigtige næringsværdi.
Den tilberedes fra grunden af friske råvarer så vidt muligt økonomisk - økologisk og uden farvestoffer og konserveringsmidler.
Alt bagværk er hjemmebag, og kød er overvejende egne lam, kalv og gris.
Det er vigtigt for os at den ansvarlige for kosten har den relevante uddannelse og ajourføres med ny viden via kurser o.l.
Køkkenet kontrolleres af levnedsmiddelkontrollen, og vores kok er ansvarlig for løbende at udføre egenkontrol.
Vores formiddags og eftermiddags måltid er varierende og kan bestå af mange forskellige former for nærende, sundt kost her under frugt.Hver dag til middag serveres et hovedmåltid. Her består udvalget igen af en meget varieret kost. Det kan være lune retter, en hel varm ret, eller rugbrød med forskellige kødpålæg, æg, fisk, frikadeller, gnave grønt mm.
Angående diæter opfyldes forældrenes ønsker så vidt muligt. Når det gælder madvarer som barnet ikke kan tåle, beder vi om en lægeerklæring. Herefter aftales dette ligeledes med køkkenet som tager højde for dette.UGENS MADPLAN udsendes på Aula.
Medhensyn til sukker så begrænser vi slik, kage, sodavand o.l., og det, børnene får af dette, er stort set til fødselsdage eller fastelavn.
Vi opfordrer forældrene til at tænke på mængden af sukker i de madvarer de tager med på Troldebakken.Om økologi:
Vi indkøber alle basisvarer økologisk, men vores egen kødvarer kan ikke få økologimærkningen grundet bl.a. at vores kalkuner og gæs går sammen, og vores høns ikke går på frisk græs.
Konsulenten fra økologiforeningen udtalte, at kravene ikke er udarbejdet så de passer til et lille blandet landbrug som Troldebakkens. -
Solpolitik
Vi følger vores solpolitik i perioden april-september og når UV-indekset er 3 eller derover.
Dette for naturligvis at beskytte børnene mod at blive røde, forbrændte og solskoldede.Vi forventer, at børnene er smurt ind i solcreme hjemmefra, når de møder om morgenen.
Til middag/over middag smører vi børnene ind i solcreme, når de skal ud at lege. Vi benytter faktor 30 og følger sundhedsstyrelsens anbefalinger om solbeskyttelse.
Hvis I har specielle ønsker til solcreme, skal det medbringes hjemmefra. Husk at skrive navn på og informere personalet.
Giv gerne barnet en solhat og evt. en tynd langærmet skjorte/bluse med, der dækker de mest udsatte steder på kroppen.
Der er på vores legeplads skyggemuligheder i form af træer, legehuse, solsejl, mv., og vi er i øvrigt opmærksomme på, at børnene ikke opholder sig alt for længe i direkte sol.Se også sundhedsstyrelsen hjemmeside - Om solbeskyttelse i daginstitutioner.
-
Søvnpolitik
Der findes mange gode råd, erfaringer og meget god forskning omkring børns sovevaner og det er vigtigt for os, altid at tage udgangspunkt i det enkelte barn og i dialog med forældrene, skal vi i samarbejde skabe den bedste søvnrytme for barnet.
Vi har taget udgangspunkt i forskningsresultater og gode råd fra Søren Berg fra Søvnklinikken Scansleep, ladet os inspirere af ”Søvnhjulet” og hos sundhedsplejerske Elisabeth Kronborg.
Elisabeth Kronborg giver disse tre råd om børns søvnvaner:
1. Børn, der får lov til at hvile sig om dagen, sover bedre om natten end overtrætte børn. Og selv de ældste børnehavebørn kan indimellem trænge til en middagslur.
2. Uafbrudt søvn er helt afgørende for børns udvikling, trivsel og sundhed. Det tager tid at nå ned i det dybe søvnstadie, hvor hjernen blandt andet producerer væksthormoner, der opbygger og reparerer kroppens celler. Herunder immuncellerne, som skal holde smitsomme sygdomme og vuggestuepest i skak.
3. Gode søvnvaner grundlægges i barndommen af voksne, der respekterer det enkelte barns skiftende søvnbehov. Søvnpolitikken er altså med til at forebygge, at børnene får søvnproblemer senere i livet.Nok søvn og en god søvnrytme, der er tilpasset barnets alder, er en vigtig forudsætning for barnets trivsel, vækst, sundhed, humør og livskvalitet i det hele taget. Derfor har vi i både vuggestue- og børnehaveafdelingen, fokus på at børnene får den søvn og hvile de har behov for.
Småbørn skal have deres middagslur. Det er hårdt arbejde at være i institution og pausen/luren er nødvendig. Den strækker sig naturlig fra 1,5-2 timer. Og barnet skal som udgangspunkt have lov til at vågne SELV. Det betyder, at langt størsteparten af børnene vil sove 1,5- 2 timer, vågne selv og være friske til eftermiddagen. Vækkes barnet derimod før tid, vil det være groggy, forvirret og pjevset resten af dagen, hvilket er grunden til at vi helst ikke vækker før tid. Hvordan har du det selv, hvis du vækkes i den dybe søvn? Netop…
Nogle børn kan sove flere timer - måske 3-4 timer og som udgangspunkt vækker vi IKKE børnene, men her er det så nødvendigt at se på, hvordan barnet sover derhjemme. Typisk kommer barnet alt for sent i seng og står måske også alt for tidligt op og er af gode grunde udmattet og sover så i institutionen.
Når forældre beder os om at vække deres børn FØR tid (og da typisk efter max 1,5 times søvn) er det at sammenligne med, hvis forældre kom og sagde, at “i dag må I kun give ham halvt så meget mad, som han har behov for”.
Med disse meget simple og effektive råd, kan vi hjælpe barnet til en god søvnrytme:
Læg det lille barn under 3 år typisk mellem 18.30 -19.00 (tidligere end du tror).
Skru ned for lyset hvor barnet opholder sig 1/2 time før det skal sove og hold sovestedet så mørkt som muligt.
Brug aldrig værelset/sengen som straf.
Husk at ALLE børn vågner flere gange om natten og bare skal sove videre.MINUS SKÆRM (fjernsyn, iPad, tablet, telefoner o.l.) den sidste time anbefales.
Når barnet ikke vil puttes:
Måske er barnet endnu ikke mæt på kontakt, når det skal sove – det har formentlig undværet jer hele dagen. Måske er du stresset, det kan barnet mærke. Måske giver putteritualet indtrykket af at det er noget, der skal overstås i en fart.
Det er vigtigt at skabe nogle faste, kontinuerlige rammer for putteritualet, så det er genkendeligt for barnet og det ved, hvad der skal ske. Det skal være det samme putteritual hver aften, uanset hvem der putter og hvilket tidspunkt der puttes på.
-
Sorgplan
Planen er udarbejdet som støtte.
- Når børn udsættes for sorg/krise.
- Når der opstår livstruende sygdom i familien.
- Når et barn mister en af sine nærmeste.
- Når et barn mister andre, som står det nær.
- Når institutionen mister et barn eller en medarbejder.
Det er vigtigt, at man handler pr. intuition, ud fra fornemmelse for, hvad der er passende og muligt for den sorg- eller kriseramte familie.
Punkter, der er fælles, når der opstår krise/sorg:- Alle involverede orienteres, når man bliver bekendt med en krisesituation.
- Der udpeges en kontaktperson til den berørte familie.
- Lederen tager samtale med barnets stuepædagoger for planlægning af det videre forløb.
- Familien kontaktes for at afklare, hvordan institutionen bedst kan hjælpe.
- Der sørges for jævnlig kontakt.
- Der følges op på hjælpen.
- Der medbringes altid blomster ved hjemmebesøg.
Punkter, der er fælles, ved dødsfald og begravelse:
- Alle involverede orienteres, når man bliver bekendt med et dødsfald.
- Lederen tager samtale med barnets stuepædagoger for planlægning af det videre forløb.
- Der udpeges 2 kontaktpersoner til den berørte familie,
- Ved dødsfald tages der kontakt til de pårørende og i samråd med dem aftales det videre forløb og hvordan det kommunikeres ud
Tal åbent og konkret med kolleger og børn om det, der er sket.
Lad børnene frivilligt tale om det, de tænker og føler.
Vær opmærksom på reaktioner hos børnene i den kommende tid – også evt. udeblivende reaktioner. Tal med forældrene om det.Efterfølgende:
Institutionens personale kan under hele forløbet kontakte præsten og TCBU for råd og vejledning.Ved efterfølgende P-møde diskuteres omsorgsplanens virke, og hvordan det har påvirket børnene, forældrene og personalet.
Når der opstår livstruende sygdom i familien:
- Kontaktpersonen kontakter familien og hører, om de har brug for hjælp, tilbyd evt. hjemmebesøg, men vær afventende, hvis familien helst vil være alene, eller hvis andre allerede er involveret i at hjælpe familien.
- Medarbejdere og specielt kontaktpersonen er opmærksom på barnet og dets signaler, lad signalerne være afgørende for, hvad der skal gøres på Troldebakken.
- Spørg forældrene om, hvad vi må sige til andre forældre, hvis vi bliver spurgt og hvordan vi bedst kan hjælpe barnet i dagligdagen.
Når et barn mister en af sine nærmeste:- Børnene i barnets gruppe underrettes af stuepædagogerne. Altid efter aftale med barnets familie.
- Institutionens øvrige børn underrettes af deres stuepædagoger. Såfremt familien ønsker det
- En pædagog fra stuen tager sig særligt af barnet (og familien) i den næste tid.
- Forbered kammeraterne på, at barnet kan være mere sårbar end ellers.
Når institutionen mister et barn eller en medarbejder:
- Børnene underrettes i deres grupper af stuepædagogerne.
- Stuepædagogerne sørger for, at alle børn får en skriftlig meddelelse med hjem.
En kollega bliver alvorligt syg:
Lederen orienterer personalet og er garant for at:- Der tages kontakt til den pågældende indenfor 2 dage.
- En kollega tager kontakt til pågældende medarbejder
- En kollega aftaler med den pågældende, hvordan børn og forældre skal orienteres.
- Der sørges for jævnlig kontakt.
Personale dødsfald:Lige efter dødsfaldet:
- Leder/pædagogiske leder underretter alt personalet om dødsfaldet.
- Leder/pædagogiske leder er ansvarlig for planlægning af det videre forløb.
- Børnene underrettes i deres grupper af stuepædagogerne.
En kollega mister en af sine nærmeste:
Lige efter dødsfaldet:- Alle involverede orienteres, når man bliver bekendt med et dødsfald.
- Leder/pædagogisk leder er ansvarlig for planlægning af det videre forløb.
-
Overgreb på børn
POLITIK VED MISTANKE OM OVERGREB MOD BØRN PÅ TROLDEBAKKEN/MØLLEN
Baggrund for udarbejdelse af politik:
Det er politisk besluttet, at alle institutioner i Vejle Kommune skal have udarbejdet en handleplan/vejledning til forebyggelse af overgreb mod børn.Politikken omhandler som udgangspunkt alle former for psykiske og fysiske, herunder seksuelle overgreb mod børn.
Samtidig har det også været vigtigt for os, at diskutere dette i hele personalegruppen for at få afklaret, hvordan vi forholder os ved evt. mistanke om overgreb på et barn.
Formål:
• at kunne forholde sig til og håndtere en mistanke om et overgreb på et barn.
• at sikre, at alle medarbejdere har fået den fornødne information.
• at kunne formidle til forældre, hvad der hører med til børns seksuelle udvikling.Børns seksuelle udvikling på Troldebakken/Møllen arbejder vi fagligt og målrettet med hele barnets udvikling og dertil hører også børns bevidsthed om egen krop og at kende egne og andres grænser.
Vi har åbne døre og en åben og respektfuld dialog såvel personalet imellem, som med forældre.
Forældrene opfordres til at tale med personalet ved alle former for spørgsmål vedr. deres børns udvikling - også den seksuelle.Da vi af erfaring ved, at netop børns seksuelle udvikling ofte giver anledning til undren og spørgsmål, har vi indsamlet en del viden og litteratur om dette. Det er vigtigt for os at kunne gøre rede for dette, så der på den ene side ikke skabes unødig frygt, hvis børnene kommer hjem og fortæller om situationer fra institutionen, og på den anden side kan tages de nødvendige foranstaltninger ved konkret mistanke.
Bøger om dette og alt andet materiale, som er grundlaget for denne politik kan findes på personalestuen og kan frit lånes.
Mistanke om overgreb mod børn – hvad gør vi?
Ud over en ikke normal seksuel adfærd, er vi opmærksomme på, hvordan børnene trives i dagligdagen. Er der tegn på mistrivsel, en pludselig opstået tendens til at trække sig fra kammerater, en ændret adfærd, når et barn bliver skiftet, objektive tegn på overgreb, såsom sår, rifter. blå mærker – især omkring kønsdelene, ændret adfærd, når et barn afleveres/hentes og uforklarlig angst?Disse faktorer bør altid munde ud i en bekymring, som skal undersøges nærmere ved yderligere observationer om barnets og dets trivsel, samtaler med forældre, faglig sparring med kollegaer/leder og i sidste ende en mulig foranstaltning i henhold til Vejle Kommunes retningslinjer.
Vores retningslinjer er flg.- Nye medarbejdere informeres og gøres bekendt med denne politik-
- Forældre informeres om, at fysisk kontakt er en vigtig del af den pædagogiske praksis.
- Den fysiske kontakt består af knus og kram – ikke kys.
- I sin påklædning bør man være bevidst om, at man er en rollemodel.
- At vi omgås børnene på en anerkendende måde og, at der ikke anvendes ukvemsord og sprog, som kan virke stødende eller nedladende.
Forebyggelse af overgreb og retningsliner ved evt. mistanke
Vi opfylder de formelle krav, hvilket vil sige:
• Der indhentes børneattest på alle ansatte.
• Det indskærpes for alle ansatte, at vi ikke bare har personlig, men også skærpet underretningspligt.
• Der informeres om Vejle Kommunes handleplan ”Handlevejledning ved mistanke om overgreb mod børn og unge” (nov. 2022).Ved reel mistanke om overgreb
Ved mistanke om, at et barn udsættes for overgreb i hjemmet, på institutionen eller andre steder i dets netværk følges Vejle Kommunes handleplan og actioncard.
Se Vejle Kommunes hjemmeside.